Tar du godt nok vare på deg selv?

I mange år har jeg nesten bekymret meg syk for hvordan livet til Martin skulle bli som voksen. Jeg innså at han aldri ville få en egen familie, egne barn, reise og leve et rikt meningsfylt liv…. – Trodde jeg…

Den sorgen jeg satt å følte på var min egen sorg over hva jeg trodde ville være viktig for han. I dag innser jeg at jeg kunne ikke tatt mer feil. Erfaring har vist at jeg rett og slett må droppe mine egne ambisjoner og forventninger, for det er jo det var jo i bunn og grunn mine egne forventninger som ikke ble møtt og dermed skapte jeg min egen sorg. En annen stor sorg jeg til daglig kjente på var fortvilelsen over å ikke strekke til. Martin har jo en søster, og følelsen av å stadig måtte sette henne til side fordi broren trengte henne mer, der og da, var hjerteskjærende. Hadde jeg kunnet dele meg i to, hadde jeg gladelig gjort det, men jeg er fremdeles «bare meg» og måtte til en hver tid prioritere hvilken brann som brant mest i dette øyeblikket, og slikt blir man sliten av!!

I en periode fant jeg ut at jeg skulle ha mor- og dattertid minimum 1 gang i uka. Siden jeg var alene med barna medførte dette at det ble alltid etter at Martin hadde lagt seg. Fordi han sov kunne vi ikke forlate han, men vi har sett mange filmer og serier sammen mens vi har gumlet salte føtter.

I mange år har jeg følt at jeg har balansert på en knivskarp egg hvor balansen mellom det å være en god omsorgsperson og likevel sørge for at jeg selv satt igjen med nok energi til meg selv var en kamp jeg alltid følte jeg tapte. Samvittigheten ropte til meg daglig om at jeg ikke gjorde nok, og om jeg gjorde noe hyggelig for meg selv, ja da hadde jeg dårlig samvittighet for dette også! I en periode var tilleggsbelastningene i livet forøvrig nok til at jeg følte at jeg ikke greide mere. Jeg var helt på felgen og følte jeg gikk til grunne, og kunne ikke hjelpe en sjel.

Redningen min var at Martin har behov for jevnlig trening og med spesifikke tøyeøvelser. I starten styrte vi på inne på rommet hans, men etterhvert ble det for trangt til å holde på der fordi vi fikk så mye utstyr vi skulle bruke og dermed bygde vi et treningsrom på loftet. Martin ville ikke trene alene og på eget initiativ. I tillegg hadde han behov for at jeg hjalp han med noen av øvelsene. Sluttresultatet var at han valgte musikk og vi fikk faktisk en trivelig boble der bare vi to var hvor vi både trente, sang, danset og koste oss. Dette var en boost for han, men også for meg. Jeg kom i gang med trening selv og oppdaget at det gjorde underverk for både kropp og sinn. Etterhvert følte jeg meg nesten avhengig av treningsrommet for min egen del. Der kunne jeg trene når det passet meg og høre musikk jeg selv likte. Ingen maste på meg og jeg fikk slite meg selv ut og gjennom dette få utløp for all min frustrasjon, og det gikk ikke lang tid før jeg oppdaget at dette gav uante resultater! Jeg merket ganske snart at jeg faktisk ble både sterkere og i generelt bedre fysisk form. Likevel var den mentale styrken som fulgte med på lasset den beste premien av alle. Jeg ble mere robust og utholdende. Ting som gav meg hodepine og bekymringer tidligere greide jeg å riste av meg som uvesentligheter. Jeg skal ikke si at trening har løst alle mine utfordringer, men for meg har sårt tiltrengt egentid og egenpleie styrket meg på alle måter, selv en god porsjon selvtillit har sneket seg med på lasset og hva er vel bedre enn dette?

Jeg sier ikke at denne oppskriften er det rette for alle, men god fysisk form hjelper! Dessuten har det lært meg at vi ikke kan undervurdere verdien av egenpleie og egentid. Når du greier å ta vare på deg selv setter du deg i en bedre posisjon til å ta vare på andre. Jeg har fremdeles dager hvor jeg mangler energi og omtrent sleper meg opp trappene til treningsrommet. Om jeg ikke gjennomfører med glans eller trener like hardt hver dag betyr det i det store og hele ingenting. Så lenge jeg gjennomfører en liten økt, så har jeg gjort det. Jeg føler mestring og jeg jobber med å lære meg selv at dette faktisk er godt nok!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.